En tv-känd hästartist, Sveriges mest framgångsrika kvinnliga travtränare och en världsledande expert inom ridbanor och underlag. Det är några av de medverkande på Skarahästivalen som arrangeras på Axevallatravet lördag 9 september. För femte året i rad blir Axevalla en mötesplats för show och kunskap i hästvärlden. Årets stora publikmagnet är Tobbe Larsson, känd efter flera säsonger av Ponnyakuten i Svt, där han hjälpte unga ryttare med deras ponnyer.
Tobbe Larsson arbetar med frihetsdressyr och gör uppvisningar både i Sverige och internationellt. Han kommer med sina quarterhästar till Axevalla där han bjuder på ett timslångt program med både show och kunskap.

Kan allt om ridbanor
En annan spännande gäst är Lars Roepstorff, professor vid SLU i Uppsala och en av världens främsta experter när det gäller underlag på ridbanor och travbanor. Han har anlitats som expert i samband med OS i både London och Rio, och nu senast testade han underlagen på banorna under ridsport-EM i Göteborg.
Han har sällskap av Calle Johansson, specialkunnig när det gäller underlag på travbanor. De har med sig en mekanisk hov, ett verktyg som testar underlagets beskaffenhet och visar vad som händer i hästens ben när den träffar ett specifikt underlag,

Kvinnor i ledning
Sofia Aronsson, Sveriges mest vinstrika kvinnliga travtränare, medverkar också på Skarahästivalen. Hon berättar om träning av häst kopplat till prestation och hållbarhet, hos såväl travhästar som hos hästar i allmänhet.
En av Sveriges mest framgångsrika reiningryttare, Helene Hokkanen från Stenstorp, bjuder på en uppvisning fylld av spins och slide stops. Helene Hokkanen har nyligen kommit hem från en tävling i England där hon lade beslag på flera fina placeringar.

Hingstar i repris
I körhallen blir det flera fartfyllda programpunkter. De fyra nordsvenska hingstarna från Team Eloge i Nossebro gjorde succé i fjol, och de kommer tillbaka även i år när Svenska Hästavelsförbundet bjuder på uppvisningar av olika hästraser. Det blir också en spegelritt med en ardennerhingst och ett gotlandsruss, samt en rasparad med ett tiotal olika hästraser.
Dessutom blir det mässa, hästloppis, modevisning och en hel del annat inne i och runt körhallen på Axevallatravet lördag 9 september. Arrangör är föreningen Skara Hästland, som bland annat Skara kommun, Västergötlands travsällskap och Skaraortens Ryttarförening står bakom.

 

Skarahästivalen äger rum lördag 9 september kl 10-17 i och runt körhallen på Axevallatravet.
Fullständigt program finns på www.skarahastland.se/hastivalen
Välkomna att besöka oss under dagen!

Published in Nyheter