Skaraortens Ryttarförening får 6,5 miljoner kronor i bidrag från Sparbanksstiftelsen Skaraborg. Därmed finns det finansiering för att göra om ridskolan till en modern anläggning, en satsning på drygt 36 miljoner.

I höst ska ett nytt stall och ridhus byggas på gården Skålltorp utanför Skara, där Skaraortens Ryttarförening bedriver ridskola med över 200 uppsittningar i veckan.
Dagens stall och gamla ridhus har sett likadant ut sedan 1970-talet, och
föreningen har planerat nybygget i åratal. Nu finns pengarna, och det kommer inte att bli någon dussinanläggning som byggs. Ridskolehästarna får en lösdriftsanläggning i stora hagar med vindskydd och.
−Vi bygger en hästanläggning för morgondagen, med modern teknik. En anläggning som också kan bli en uppvisningsanläggning, säger Monica Andersson i föreningens byggrupp.
Dessutom ska övernattningsrum för människor och gästboxar för hästar byggas.
−Vi vet att det finns ett behov av anläggningar som kan ordna kurser och utbildningar, fortsätter Monica Andersson.

Bidraget på 6,5 miljoner från Sparbanksstiftelsen Skaraborg är bland de största bidragen stiftelsen betalat ut.
−Ridsporten har en stark förankring i vår bygd, och vi vet att hästar har stor betydelse för våra ungdomar, säger stiftelsens ordförande Barbro Mattsson.
−Dessutom var det lätt att se behoven när vi kom hit, konstaterar hon.

På måndagen samlades alla parter i bygget på ridskolan för att en presentation av satsningen. Bygglovet har just blivit klart, och bygget sker under hösten. Då kommer ridskolan att hyra in sig på anläggningen Uddetorp i Skara, vilket gör att bygget kan påskyndas.

Behovet av ett nybygge på Skålltorp var en orsak till att föreningen Skara Hästland grundades för fyra år sedan av ryttarföreningen, grannen Axevallatravet och Skara kommun.
−Vi har unika förutsättningar att bygga ett nav för hästsport och hästnäring i ett område där vi har både ridanläggning, travbana och Axevalla hästcentrum med hästutbildningar för både gymnasieelever och vuxna, säger Louise Albansson Brohede, kommunutvecklare i Skara.
Förutom bidraget från Sparbanksstiftelsen har Skara kommun gått i borgen för ett lån på 30 miljoner.
Runt årsskiftet väntas bygget vara klart.

Published in Nyheter