Emil Eriksson ifrån Lycksele tog hem en andra plats under SM i Beridet bågskytte som avgjordes i Norrtälje i helgen.

– Det var en spännande tävling, normalt sett använder jag min egna häst, men på grund av olika omständigheter så kunde jag inte starta med Barona. Jag fick istället låna en häst på plats, men så blev den häst jag skulle låna skadad dagen innan tävlingen. Så jag fick ta hjälp av Shiren Chapplin, en bastant herre som är 185cm i mankhöjd och väger ca 1ton. Men storleken har ingen betydelse i våran sport. Trots sin storlek så är Chapplin kvick på fötterna och gjorde 99m på 12sek.

– Vi inledde fredagen med den Polska Jaktbanan, en av mina favoritgrenar, eftersom det är en dynamisk bana som man aldrig vet hur den kommer att se ut. Just denna hade inget staket, utan man red längs en uppklippt stig på åkern. Så svårighetsgraden var riktigt hög och målen var också väldigt annorlunda ifrån vad jag var van med. Det hela slutade med en guldmedalj i grenen. Däremot var denna gren inte inräknad i själva SM’et utan fristående.

På lördagen tävlade de i den ungerska grenen, en uthållighets gren, där man rider en sträcka på 99m och skjuter så många pilar de hinner. Det gäller att balansera skjutpoäng mot speed Points, vill säga mellan skillnaden man får mot maxtiden som är på 20sek.
Emil tyckte sig vara ordentligt uppladdad och tränings löpen gick bra, men han lyckades inte hålla huvudet tillräckligt kallt. Eftersom han är van att rida snabbare hästar så visste han av erfarenhet att han behövde skjuta mera pil, men han missbedömde Chapplins hastighet och slängde iväg mer pilar med mindre precision. Det kostade Emil första platsen i den ungerska grenen och gav honom istället en andra plats.

– Söndag var det dags för den sista grenen, koreansk gren och nu var jag revansch sugen efter lördagens fiasko. Denna gren handlar om fart och precision, och är uppdelad i tre delmoment, dubbel trippel och multipel. Jag inledde dubbeln med hyggliga poäng, trotts det ihärdiga regnet som föll och gjorde laddningen svårare då allt blir blött och halt.  Och i trippeln hände det som inte får hända.  Jag tappade två tavlor, något jag viste att jag inte hade råd med. Men jag visste samtidigt att mycket poäng kan samlas i multipeln. Jag inledde första multipel starkt med 3st fullträffar, men en rejäl vind och regnskur överraskade mig mellan tredje och fjärde målet. Jag tappade helt och hållet bort målet och bommade, där och då tänkte jag att de inte kan vara sant!  Jag kunde inte fundera så länge, en snabb återhämtning och jag fick in en 4’a av 5 på sista tavlan. Den bommen kostade mig mycket poäng. Hur skulle jag återfå detta? Jo, genom att skjuta bättre sista rundan för multipeln! Nu gällde det!
Femma, fyra, femma, fyra och femma på tavlorna! 23 skjutpoäng av 25 möjliga på sista rundan! Vilken avslutning! Med den rundan säkrade jag första platsen i den koreanska grenen!

Men det räckte inte hela vägen till en första plats i totalen, men till andra plats men endast 3 poäng från ettan! Emil personligen gillar tävlingar där det är tätt mellan placeringarna, och som någon sa, man måste lära sig att förlora för att kunna vinna! Nu laddar han om inför 2’a deltävlingen i Grand prix serien om två veckor, där jag tillsammans med det svenska laget möter, bla Polen, England, Tyskland, Finland och Frankrike! En tävling som Emil verkligen ser framemot.

Published in Nyheter