Superligepremiär – tre dagar kvar

På fredag är det dags för premiär i hoppningens superliga – närmast att jämföra med fotbollens Champions League. Sverige är med bland de åtta nationer som rider i den exklusiva ligan.
Royne Zetterman, Svante Johansson, Helena Lundbäck, Niklas Arvidsson och Linda Heed representerar Sverige i La Baule som är värd för den första omgången. Ryttarna kommer i de flesta fall direkt från andra tävlingsplatser runt om i Europa.
Helena Lundbäck laddar upp i tyska Mannheim, tävlingsplatsen där EM rids senare i sommar, där Madick gått felfria rundor.
– La Baule blir lite av ett eldprov men kapaciteten finns hos Madick, säger Helena Lundbäck. 
Svante Johansson har varit i Antwerpen, Belgien där Nostradamus var placerad i en stor klass.
Niklas Arvidsson kommer direkt från franska Fontainbleau.
Royne Zetterman tränar hoppning hemma i regnet i Linderöd, en uppladdning så god som någon inför La Baule som är känt för sina stora vattenhinder.
– Isaac är i bättre form än någonsin, säger Royne om sin topphäst. 
Ekipaget vann världscupfinalens Europafinal i holländska ´s-Hertogenbosch tidigare i år.
Linda Heed har bland annat varit ute på vårturneringen i Arezzo i Italien på försäsongen.- Alla ryttare som är aktuella för superligan har gjort en jättesatsning under våren tillsammans med sina team för att komma i form och vara ordentligt förberedda. De är taggade till tusen på att göra ett bra jobb i ligan och mentalt förberedda på att superligan är svårare än de vanliga nationshoppningarna och kräver mer, säger förbundskapten Maria Gretzer.
Både förbundskapten och ryttare har erfarenheter från förra säsongen om upplägg och hur tävlingsplatserna ser ut.
– De erfarenheter vi har med oss från förra säsongen har vi dragit nytta av inför årets liga och det gör att vi är ännu bättre förberedda när vi kommer till tävlingsplatserna i år, säger förbundskapten Maria Gretzer.Royne Zetterman, Svante Johansson och Helena Lundbäck bildar stommen i laget i La Baule. Arvidsson och Heed är båda rutinerade ryttare, men hästarna är lite gröna i sammanhanget och dagsformen på plats avgör vem av dem som rider i laget.Resultatet från Samsung Super League i La Baule följer du på www.ridsport.seFakta Samsung Super League
I superligan rider Sverige, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Holland, Schweiz och USA. Irland ramlade ur superligan förra året och ersattes av Belgien. Konkurrensen är benhård. Holland är regerande världsmästare, Belgien har den individuelle världsmästaren Jos Lansink i sitt lag, i den nyligen avslutade världscupfinalen i Las Vegas tog två schweizare hand om seger och tredjeplatsen och Frankrike vill naturligtvis inte förlora på egen hemmaplan.
De åtta nationerna möts sju gånger innan det är dags för finalen i Barcelona i september.Nationshoppningarna i superligan rids i två omgångar över samma bana. Fyra ryttare rider i laget, de tre bästa resultaten räknas i varje omgång