Voltige SM 2017 arrangeras 7-9 Juli i Malmö på Örestads Ryttaresällskap. Tävlingen medarrangeras av Föreningen Hässleholms Voltige. Tre dagar fyllda med tävlingar i SM klass och Nationell Klass.
30 hästar, 44 individuellt tävlande och 10 Lag tävlar om SM-titlarna. 13 klasser totalt för såväl miniorer, juniorer och seniorer. Publiken får ta del av en stjärnspäckad, vacker och rafflande tävling på hästryggen till väl vald musik.

Hemmaklubbens stjärna och Sverige-representant i EM i Österrike 2-6 augusti, Sandra Anderberg, tävlar i klass 3, Individuella Seniorer och utmanar bland annat Sveriges andra EM-representant, Marie Li Korse (Svea). Team Svea – senior, som vann sin klass i CVI i Flyinge 16-18 juni, före Danmark och Tyskland, tävlar även de i SM. Team Svea representera Sverige i EM. I Voltige SM 2017 tävlar även Louise Månsson, Sara Månsson, Kajsa Rimskog och Johanna Lindberg. Även de representerar Sverige i EM och VM i Österrike.

15st individuella junior: 4st tävlande för distriktet Skåne varav 2st från hemmaklubben Örestads Ryttaresällskap.
14st individuella minor: 2st tävlande för distriktet Skåne varav 1st från hemmaklubben Örestads Ryttaresällskap.
10st individuella seniorer: 5st tävlande för distriktet Skåne varav 2st från hemmaklubben Örestads Ryttaresällskap.
10st Lag – Svår klass
5st senior: 2st tävlande för distriktet Skåne – Team Svea och Svea Senior.
5st junior: 1st tävlande för distriktet Skåne – Örestads Ryttaresällskap.
1st Nationell Svår klass – senior: 1st tävlande för distriktet Skåne
3st Nationell Svår klass – junior: Inga tävlande för distriktet Skåne
1st Nationell svår klass – minor: 1st tävlande för distriktet Skåne

Så går Voltige till.
Voltige tävlas i en obligatorisk och en fri avdelning (kür) med egen vald musik. Samtliga voltigörer måste visa alla de obligatoriska övningarna och minst en övning ur det fria programmet. De åtta obligatoriska övningarna ska genomföras i bestämd ordning och i ett block.
Varje övning bedöms från 0 till 10. Det fria programmet bedöms ur sin svårighetsgrad, sin sammansättning och sitt utförande (mekanik, smidighet, höjd och schvung), och programmet ska vara omväxlande.
I den tekniska küren har voltigören 1 minut på sig att genomföra fem obligatoriska element som ska visa prov på bland annat styrka, smidighet, balans och vighet. Man får poäng på de olika övningarna och dessutom bör voltigören fylla ut sin minut med olika mellanövningar för att få en bra poäng för utförandet och sammansättning

Hästbedömning
I både lag och individuellt har hästens galopp sin egen bedömning, stor vikt läggs vid takt, lösgjordhet och framåtbjudning, där inbegrips även linförarens longering av hästens. Lagets helhetsintryck räknas med i hästpoängen i form av ett avdrag upp till 1,0 p, där man tittar på inspringet, uppställning och hälsning mm.

Published in Nyheter